Härliga provdagar för spaniel

Soligt och en lätt vind var förutsättningarna när vi anlände till Dalsjö bortanför Överboda.  Det var dags för vattenprov för Spaniel. Markägaren hade lovat oss att hålla det på hennes marker så vi går ner mot sjön genom en stor fårhage.

Domaren, Roger Marklund från Piteå, markerar var hundarna ska starta och var föraren ska ta emot när de kommer. För att alla hundar ska få samma förutsättningar så ska vattnet ”invittras”. Det gör Sofia Salomonsson med sin rutinerade cockerhane Milo utan några som helst problem. I båten sitter Simon Myllymäki bredd som kastare. Efter Milos invittring startar ekipagen allt eftersom och vi i publiken håller alla tummar vi kan där vi står bakom avspärrningen. Vi är så pass långt upp i sluttingen att vi inte stör de startande men vi har möjlighet att se hur det går för dem. Vi ser flera bra arbeten av både Karin Lambertssons och Helena Tillys hundar. Lugna stilfulla och målmedvetna vattenarbeten.

När det sedan  kommer till min egen hund, springern Grop, så är kanske både det lugna och stilfulla till stor del borta. Han kastar sig i vattnet så att vågorna svallar, men gör sitt jobb med stor glädje och levererar in fågeln. Tror att vi måste jobba lite mer på det stilfulla…. Sedan kom rysaren för Jonas Granström och cockern Grus. Grus vill inte riktigt gå ut tillräcklig långt för att hitta fågeln. Jonas jobbar med honom men han kommer tillbaka en andra gång. Domaren tycker dock att Grus fortfarande har visat ett bra arbete så han ber Jonas att skicka honom en gång till, och då bestämmer sig Grus för ”att nu eller aldrig, här ska det jobbas”. Han far ut i vattnet med stor glädje och bra fart, spikar apporten, och levererar in den mycket snabbt och snyggt. Vi i publiken jublar och applåderar 

På lördagen åker vi till Österbacka för att gå Nybörjarprov B på Bertil och Maria Holmgrens marker. Det regnar så klart men se där just när vi ska börja ge oss iväg ner på de fina markerna så klarnar det upp. Här får alla hundar egen mark och möjlighet att gå i både medvinds- och motvindssök. Även här är det Roger Marklund som är domare. Sofia Salomonsson startar först med cockerhanen Alfons. Han jobbar på bra, på det första markavsnittet och de går vidare över diket till nästa område. Han visar bra stadga i både skott och kast och apporterar bra. Helena Tillys cocker får en svår apport då den landar i ett dike, men löser problemet strålande. Sedan var det dags för Jonas och Grus, idag var det ingen tvekan hos Grus, han jobbar bra och proffsigt och löser sina uppgifter strålande. 

Så var det då dags för Grop och jag själv. Han jobbade också bra men jag fick tillsägelse av domaren för att jag styrde hunden för hårt med visslan, -”lägg bort visslan” och låt hunden arbeta var hans ”order”. Jag gjorde som domaren sa och se Grop fick ett betydligt bättre sök utan att jag var där och la mig i. Det är nyttigt med kommentarer från rutinerade Spanieldomare. Karins unga Ipa gjorde ett strålande arbete både när det gäller söket och apporteringen. Welshen Asta var för dagen för ivrig och var inte fast i kasten av dummies. Men träning ger färdighet så hon kommer snart tillbaka till prov med sin matte Birgitta Olsson. 

Dagens skytt var Annika Häggström som i vanliga fall jagar med stående fågelhund, hon har en Gordonsetter just nu. Med lite tur så kan vi kanske snart se en spaniel hos henne också. Som avslutning så håller domare Roger öppen kritik vilket ger oss många bra tips och inspiration för kommande träningar. 

Stort tack till Roger Marklund och alla andra som varit funktionärer under de här båda proven, samt till de startande.

Vid pennan, Kerstin Abbing

Det här inlägget postades i Reportage. Bokmärk permalänken.